Book tid nu
Retouch Clinic

Behandling af ar

Mange tror fejlagtigt, at alle ar skal behandles på samme måde. Behandling af ar er dog langt mere komplekst end som så. Ar er vidt forskellige, og behandlingen af ar kræver en grundig analyse for at vælge den helt rette behandling til det specifikke ar. Hos Retouch vil du altid blive behandlet af en sygeplejerske eller hudlæge med minimum 8 års erfaring indenfor arbehandling.

Ar

Typer af ar

Behandlingen af ar afhænger af hvilken artype, der er tale om. Ar inddeles i forskellige underkategorier:

  • Ice pick scars
  • Boxcar scars
  • Rolling scars
  • Røde eller hyperpigmenterede ar
  • Keloide ar
  • Operative ar

Hos Retouch Clinic har vi mange års erfaring med behandling af ar. Vi kan tilbyde lige præcis den behandling, som passer bedst til dig – og hvor vi kan opnå de bedste resultater. Vores team består af hudlæger med Ph.d.-grad samt specialuddannede sygeplejersker med mange års dermatologisk erfaring.

Behandling af ar

Forskellige artyper

Ice pick scars - TCA Cross

Ice pick scars er forårsaget af akne. Denne type ar er kendetegnet ved en meget lille diameter, men til gengæld går de dybt ned i huden. De minder om en forstørret pore, som har samme form som en istap. Denne type ar behandles udelukkende med TCA Cross.

TCA cross er en skånsom og meget effektiv behandling til at fjerne akne ar, dybe ar fx piercing ar og store porer. TCA Cross er en stærk syre, som vi med en lille tandstik prikker ned i hvert enkelt aknear eller forstørret pore. Her vil syren opløse arvævet, så der dannes et lille sår. Huden vil efterfølgende vokse sammen og lukke hullet med nyt frisk væv. På den måde bliver huden mere jævn og dybden på arret minimeres.

TCA Cross bruges primært til behandling af:

  • Ice pick scars
  • Smalle Boxcar scars


Læs mere om TCA Cross her

Boxcar scars - fraktioneret laser eller standsebiopsi

Kan man fjerne ar med laser? Ja. Boxcar scars er forårsaget af akne og behandles bedst med fraktioneret laser eller standsebiopsi.

Boxcar scars er kendetegnet ved at have en noget bredere diameter end ice pick scars, men de går til gengæld ikke helt så dybt i huden.

Er der tale om små boxcar scars, bliver de behandlet med fraktioneret laser. Ved at sende opvarmningszoner igennem arret, vil arret blive gennemhullet. Hvert af disse huller – eller opvarmningspunkter – vil blive omdannet til bittesmå sår, som med tiden erstatter dele af arret med nyt frisk væv, så arret bliver mere plant med huden. Det kræver flere behandlinger, da kun dele af arret bliver behandlet. Hvor mange behandlinger det kræver afhænger af arrets dybde. Læs mere om fraktioneret laser her. 

Er der tale om dybe Boxcar scars, vil en af klinikkens hudlæger fjerne arret med en lille standsebiopsi under lokalbedøvelse. En standsebiopsi er en form for redskab som ”prikker” hele arret ud af huden, hvorefter det bliver syet sammen med en enkelt tråd. På den måde bliver det store dybe boxcar scar erstattet med et lille fint kirurgisk ar i hudniveau, som bliver mere usynligt over tid.

Rolling scars – subcision

Rolling scars er også forårsaget af akne. Rolling scars er kendetegnet ved at være meget brede fordybninger i huden, som får huden til at se bølget og ujævn ud. Især hvis man står under oppefra kommende lys.

Behandlingen af denne type ar kræver subcision, som er en teknik, hvor vi går ind under arret med en bestemt type nål og ødelægger det arvæv, som trækker (binder) arret ned af. Når arvævsstrengene er ødelagte, fylder vi arret op med ikke-permanente filler. Med tiden vil der blive dannet nyt arvæv, som erstatter filleren. Efter nogle gange vil resultat være permanent.

Keloide ar – Kenalog

Keloide ar buler op af huden i modsætning til de andre typer ar. Keloide ar ses typisk efter operative indgreb hos patienter, som er genetisk disponeret for at danne denne type ar.

Keloide ar behandles med Kenalog – et medicinsk hormonpræparat – som sprøjtes ind i det fortykkede ar. Herefter vil arret blive mere fladt over de næste par måneder. Det kan godt kræve gentagende behandlinger, da keloide ar har det med at gendanne sig.

Røde eller hyperpigmenterede ar – IPL-laser

Nye ar starter altid med at være røde og hos nogle hudtyper mørkfarvede (hyperpigmenterede). Røde ar kan også blive hyperpigmenterede hos lyse hudtyper, hvis arrene får sol i ophelingsfasen.

Ens for alle farvede ar er, at de behandles med enten IPL eller kortpulset IPL. Lys sendes hen over huden. Når lyset finder noget rødt eller brunt, vil lyset blive omdannet til varme, hvorefter der laves en kontrolleret inflammation i arret. Dette bevirker, at en masse vækstfaktorer frigives, kollagen og elastin bliver dannet, og arret bliver dermed mere ensartet i selve strukturen. Hyperpigmenteringen bliver nedbrudt, og det røde bliver afbleget på rekordtid, så arret bliver hudfarvet.

Jo før du får behandlet røde eller brune ar, jo bedre. Venter du til arret er sidst i modningsfasen, skal der andre mere invasive behandlinger til at forbedre det.

Læs mere om IPL-behandling her.

Operative ar - laser

Hvis du gerne vil have pæne ar efter en operation, er det bedste, du kan gøre at give huden laser både inden og efter operationen. Fordelen ved at give laser før et planlagt operativt indgreb er, at der efter laserbehandlingen vil blive frigivet en masse vækstfaktorer, som vil sætte en lynhurtig ophelingsproces i gang i huden, med det samme at operationen er fortaget. Det kan fx være i forbindelse med plastikkirurgiske indgreb.

Arret skal igen have laser ca. 2 uger efter operationen, når trådene fjernes og ligeledes en måned efter dette. På den måde vil arret hele rekordhurtigt og blive meget pænere, end hvis ikke du havde fået fortaget laserbehandlingen.

Model Mathilde Gøhler

"Som model er det vigtigt for mig, at pleje min hud godt og det er ligeledes vigtigt, at de behandlinger jeg får lavet, giver meget naturlige resultater."